Samenwerking Hooglandse en Amersfoortse marathon

Als deze week De Stad Amersfoort verschijnt zit Ron van Megen in Malaga. Samen met nog zeven leden van atletiekvereniging Altis neemt hij deel aan het WK atletiek voor masters. “Ik doe de halve, de 10 kilometer en de cross”, zegt de co-auteur van het boek ‘Het Geheim van Hardlopen’. “En ik loop de 5 kilometer op de baan.” “Prachtig daar”, reageert Jaap Hengeveld. “Ik heb daar tijdens vakanties vaak trainingsrondjes over de boulevard gelopen.” Ron: “Ja, en over die boulevard loopt het parcours van de wegwedstrijden van dit WK!”
Van Megen en Hengeveld, beiden nauw betrokken bij het hardlopen in en rond Amersfoort, hebben als gemene deler publiciteit; Ron van Megen voor de aanstaande Halve van Hoogland en Jaap Hengeveld voor de Marathon Amersfoort. In de jaren dat de Halve van Hoogland nog Halve Marathon Amersfoort werd genoemd, was Hengeveld druk met de organisatie en ging Van Megen voor steeds scherpere pr’s.

“Ik was betrokken bij de Amersfoortse halve marathon vanaf de starts aan de Holkerweg”, zegt Hengeveld. “Destijds werkte ik als side-kick van Ties ter Horst, die een karrevracht aan organisatiewerk verrichtte. Zo trokken we ook de kar voor de Hooglandse Dorpsloop -toch een van de grootste kinderlopen van het land- en de Bergcross. Er logeerde een keer een snelle Rus bij mij, die de halve met overmacht had gewonnen. De dag erop liepen we samen een trainingsrondje door de Treek. ‘Uitlopen’ was voor hem een tempo van rond de 3.50 per kilometer. Ik was helemaal gesloopt.”

“De voorloper van de ’Halve van Hoogland’ werd in 1978 voor het eerst georganiseerd”, zegt van Megen. “Met een parcours tussen Amersfoort en Utrecht en finish aan de Laan 1914. Cees Verhoef liep toen onbedreigd naar de eerste podiumplek in 2:25.07.” Volgens Jaap Hengeveld zijn er tot nu toe maar twee Amersfoorters die ooit een snellere tijd op de marathon hebben gelopen. ”Gerard Hol liep ooit in Eindhoven zijn pr van 2.23.54 en Wies van Houte liep in ’79 een tijd van 2.24.42. Op de website van de Marathon Amersfoort staat het actuele Amersfoortse klassement.”
Hengeveld was ook betrokken bij de overstap van Amersfoort naar Hoogland. “Er kwam een kink in de kabel met de subsidieaanvraag. De keuze om over te stappen naar Hoogland en de naam te wijzigen in Halve van Hoogland was eigenlijk ook niet zo gek; de accommodatie van Altis aan de Schothorsterlaan leende zich uitstekend voor een dergelijke marathon en een parcours door Hoogland-West was verkeerstechnisch wel zo veilig en overzichtelijk. En ja, finishen op de atletiekbaan, dát vonden de deelnemers echt bijzonder!”

Grand Finale tijdens 40e en laatste editie Halve van Hoogland
Zondag 16 september is de laatste editie van de Halve van Hoogland. Het wordt een ‘grand finale’, een feestelijke laatste editie volgens Van Megen. “Deelnemers die 10 juni in Amersfoort de halve hebben gelopen en 16 september in Hoogland de halve lopen, krijgen een unieke herinneringsmedaille. En wie 21 kilometer te ver vindt kan ‘m deze keer ook in estafette lopen!”

<foto>
Ron van Megen en Jaap Hengeveld (r); ambassadeurs van het hardlopen in Hoogland en Amersfoort

Leave a Reply